Kaakbehandeling

Kaakbehandeling – ook wel orofasciale therapie genoemd – wordt gebruikt om problemen en klachten die zich in de mond (« oro ») en het gezicht (« fasciaal ») situeren, te behandelen. Stefanie volgde een intensieve opleiding Orofasciale therapie aan de UGent waar ze zich specialiseerde in temporomandibulaire disfuncties (TMD).

Kaakklachten

De meest voorkomende kaakklachten waarvoor mensen naar een kinesitherapeut doorverwezen worden, zijn problemen aan het kaakgewricht (of temporomandibulair gewricht). Typische klachten zijn pijn bij het kauwen, tanden klemmen, tanden knarsen of het moeilijk kunnen openen van de mond, eventueel gepaard met een klikkend geluid of een geblokkeerd gevoel.

Daarnaast kan kaaktherapie ook nuttig zijn in geval van aspecifieke oor-of tandpijn, pijn in het gezicht of oorsuizen (tinnitus). Deze klachten kunnen namelijk ook hun oorsprong vinden in het kaakgewricht.

Typische klachten zijn pijn bij het kauwen, tanden klemmen, tanden knarsen of het moeilijk kunnen openen van de mond.

Specifieke behandeling

Een kaakbehandeling probeert de pijnklachten te verminderen en de mobiliteit van het kaakgewricht te verbeteren aan de hand van manuele technieken en oefeningen.