Dry needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij een fijn naaldje een triggerpoint in een spier aanprikt, om zo die spier snel en langdurig te doen ontspannen. Een triggerpoint is een verkrampt deeltje van de spier dat lokale drukpijn – en vaak ook uitstralende pijn - in een bepaalde zone veroorzaakt. Naast pijn en uitstraling kunnen deze triggerpoints ook stijfheid en bewegingsbeperking veroorzaken. 

Het inbrengen van het naaldje

Het effectieve inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Bij het aanprikken van het triggerpoint is het mogelijk dat de spier zicht even aanspant, wat voor een soort schokgevoel zorgt. Daarna ontspant de spier zich snel en kan je vaak al meteen weer gemakkelijker bewegen. Na de behandeling is het mogelijk dat de behandelde spier nog wat stijf en/of vermoeid aanvoelt, maar dit gevoel is meestal van korte duur.

Dry needling vs. acupunctuur

Dry needling is geen vorm van acupunctuur. Bij dry needling is het namelijk enkel de bedoeling om triggerpoints in bepaalde spieren te ontspannen, terwijl het effect bij acupunctuur eerder energetisch is. Dry needling is dan ook geen behandeling op zich en maakt altijd deel uit van een totaalbehandeling.

Bij dry needling is het de bedoeling om triggerpoints in bepaalde spieren te ontspannen.